άλλος δρόμος – διακήρυξη

  

οι αγώνες της πόλης και η δημοκρατική λειτουργία

οδηγός για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στον δήμο

            Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη γίνονται στο φόντο της μεγαλύτερης επίθεσης στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ κατεδαφίζουν κατακτήσεις  αγώνων ενός και πλέον αιώνα. Ο μόνος νόμος που υπάρχει πλέον είναι ο «νόμος» των Μνημονίων του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Τραπεζιτών.

           Ποτέ άλλοτε δεν περικόπηκαν με τέτοια βαρβαρότητα μισθοί και συντάξεις, δε λεηλατήθηκαν σε τέτοια έκταση ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

•           Ποτέ άλλοτε δεν καταδικάστηκαν οι νέοι και οι νέες στην πιο σκληρή αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

•           Ποτέ άλλοτε δεν απαξιώθηκαν με τέτοιο ωμό τρόπο Σύνταγμα, Βουλή και νόμοι για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των αγορών, των τραπεζιτών μέσα κι έξω από τη χώρα.

•           Ποτέ άλλοτε δε φορτώθηκαν σε τέτοιο βαθμό οι συνέπειες της κρίσης σ’ εκείνους που δεν ευθύνονται για να ωφεληθούν ή να προστατευθούν όσοι τη δημιούργησαν.

            Οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη δίνουν τη δυνατότητα για μια μαζική αποδοκιμασία του Μνημονίου και των πολιτικών δυνάμεων που το στηρίζουν.

Οι αγώνες των εργαζόμενων, η οργή που εκδηλώνεται πολύμορφα γύρω μας δείχνουν ότι  είναι δυνατή η ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Για να χαράξουμε ένα Άλλο Δρόμο από αυτόν που μας υπαγορεύουν με τα Μνημόνια.

οι δήμοι στην σκιά του καλλικράτη

            Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά σύμφωνα με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, γνωστό και ως «Καλλικράτη». Ο Καλλικράτης παρά τα μεγάλα λόγια για τη δημοκρατία και την αποκέντρωση, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η εφαρμογή του Μνημονίου σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο. Οι αρμοδιότητες που δίνονται στους νέους Δήμους (υγεία, παιδεία, δημόσια έργα, κ.α.) σε συνδυασμό με την περικοπή της κεντρικής χρηματοδότησης, θα σημάνουν τη διάλυση μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι νέοι Δήμοι μετατρέπονται πλέον σ’ επιχειρήσεις και φοροεισπράκτορες, οδηγούνται στη χρεοκοπία.

            Με δεδομένο τον περιορισμό των πόρων και το στραγγαλισμό της δανειοδότησης από τις  τράπεζες που θεσμοθετεί ο Καλλικράτης, αυτό που θ’ ακολουθήσει θα είναι η αύξηση των δημοτικών τελών, το κλείσιμο ή η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, η επιβολή χρηματικού αντιτίμου στις παροχές του Δήμου που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, στέκια νεολαίας, δημοτικά φροντιστήρια, γυμναστήρια, ελεύθεροι χώροι, κ.λ.π.) και βέβαια η με κάθε τρόπο «ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος».

 ποιοί είμαστε

            Είμαστε ενεργοί πολίτες του Γαλατσίου. Πολίτες που δεν περιμένουμε τις παραμονές των δημοτικών εκλογών για ν’ «ανησυχήσουμε». Πολίτες που συμμετέχουμε στα κινήματα για την υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων, για την απομόνωση του ρατσισμού. Πολίτες που συμμετέχουμε σε τοπικούς συλλόγους και φορείς με σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Πολίτες που πήραμε μέρος σε ότι απασχόλησε την πόλη τα τελευταία χρόνια: την αποτροπή  δημιουργίας Εμπορικού  Κέντρου στο Παλαί, την αναδάσωση στα Τουρκοβούνια, την υπεράσπιση του πράσινου στα πάρκα  Ηνιόχου και Λυσίου, τη μη εγκατάσταση ιδιωτικού παγοδρομίου στο Άλσος Βείκου, την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης.

            Πολίτες που πριν απ’ όλα πιστεύουμε ότι η πόλη δε μπορεί να «σωθεί» από κανέναν «επίδοξο σωτήρα». Πολίτες που πιστεύουμε ότι η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στην ενεργοποίηση όλων μας, στη συμμετοχή, στην εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις των απλών ανθρώπων. Πολίτες που θα συνεχίσουμε τη δράση μας και την επομένη των εκλογών, όπως κάνουμε χρόνια τώρα.

 είναι ώρα για νέα αρχή

            Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος αποστρέφεται τον παλιό τρόπο άσκησης πολιτικής, τις παλιές ιδέες, τα παλιά πολιτικά ήθη. Η εποχή των «σωτήρων», η εποχή των κομπασμών, των ψεμάτων,  της αλαζονείας, της ανιαρής επανάληψης, της ψεύτικης αντιπαράθεσης, της φανφάρας πέρασε.

            Σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες υποστηρίζουμε πως είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό να ανατραπούν οι συσχετισμοί, να απαλλαγούμε από τους δημοτικούς άρχοντες που δεκαετίες τώρα την εκμεταλλεύονται για ιδιοτελείς και ρουσφετολογικούς σκοπούς, που κατασπαταλούν ασύστολα το δημόσιο χρήμα και αδιαφορούν για το μέλλον του Γαλατσίου και των ανθρώπων του. Για να αλλάξει χέρια ο δήμος είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι ώστε όλοι μαζί να συγκροτήσουμε ένα κίνημα δράσης, συμμετοχής και αλληλεγγύης για ν’ αντιμετωπιστούν άμεσα κι αποτελεσματικά τα πιο κρίσιμα κι επείγοντα προβλήματα της περιόδου. Ένα κίνημα πολιτών που θ’ αποφασίζει με άμεση δημοκρατία, που θα παρεμβαίνει και θα διεκδικεί, που θ’ αξιοποιεί τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τη διάθεση προσφοράς του καθένα.

            Ζητάμε την ψήφο σας ώστε να διαμορφώσουμε μαζί ένα καινούργιο τρόπο λειτουργίας του Δήμου. Που θα καταργεί την παντοκρατορία και το ανεξέλεγκτο του Δημάρχου, που θα σέβεται το δημόσιο χρήμα που θα θέτει σαν προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών των απλών ανθρώπων. Που θα δουλεύει συλλογικά, με προσήλωση στις δημοκρατικές λειτουργίες, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο, σε στενή συνεργασία με τα κινήματα της πόλης, με διαρκές ανοιχτό μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα και τη διαπλοκή, με τις πόρτες διάπλατα ανοιχτές στους πολίτες.

η κατάσταση στο γαλάτσι

Όταν η πόλη οδηγείται σε χρεοκοπία…

Η διοίκηση Τσίρου, συνεχίζοντας το «έργο» και το ύφος της θητείας του Τούντα, αλλά και του Παπαδιονυσίου,  μετατρέπει σε συντρίμμια το σύνολο των  υπηρεσιών του Δήμου.

Τη στιγμή που:

•           Τα συνολικά έσοδα του Δήμου ξεπέρασαν τα 34 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 5ετίας.

•           Οι δημοτικοί φόροι αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατ. ευρώ, από το 2005 έως το 2009.

•           Οι  γονείς πλήρωσαν για  τροφεία στους παιδικούς σταθμούς 201.380 ευρώ  το  2009,  ενώ  τα  έξοδα  των  τροφίμων ήταν  μόνο  70.579 ευρώ

Ο Δήμος παρουσιάζει εικόνα διάλυσης:

•           Όλες οι υπηρεσίες του δήμου εμπορευματοποιούνται.

•           Οι δαπάνες για την λειτουργία των σχολείων περικόπηκαν κατά 70%.

•           Οι Σχολικές Επιτροπές βρίσκονται με άδεια ταμεία μπροστά σε μια χρονιά που οι ελλείψεις στα σχολεία και τα προβλήματα της παιδείας είναι πιο έντονα από ποτέ.

•           Το ταμειακό έλλειμμα του δήμου ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ και η παύση πληρωμών προς τους εργαζόμενους είναι ορατή.

•           Στους Παιδικούς Σταθμούς απ’ τους 88  εργαζόμενους θ’ απολυθούν οι 60.                

•           Στα  ΚΑΠΗ απ’  τους 49  εργαζόμενους θ’  απολυθούν οι 40  .

•           Στο  Δημοτικό  Γυμναστήριο απ’ τους 80 θ’  απολυθούν οι 78. 

•           Στον Πολιτιστικό Οργανισμό απ’ τους 31 θ’  απολυθούν οι 16.

•           Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κινδυνεύει να σταματήσει.

•           Ο  «Συμβουλευτικός Σταθμός» από το Μάιο δεν δέχεται νέα  παιδιά.

Την ίδια στιγμή οι ΔΑΠΑΝΕΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ είναι ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ:

•           Το κόστος του έργου «διαδικτυακή  πύλη» του  Δήμου έφτασε στο  εξωφρενικό  ποσό  των  250 χιλιάδων €.

•           Το  έργο “Περιφερειακά  Γεωγραφικά  Συστήματα” ξεπέρασε  τις 460 χιλιάδες €.

•           Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου που σχεδίασε η ιδιωτική εταιρεία  PLANET κόστισε πάνω από  45 χιλιάδες €.

•           Η μελέτη για την τσιμεντοποίηση της πλατείας Ηνίοχου Λυσίου κόστισε 70 χιλιάδες €.

•           Τα «έξοδα προβολής του Δημάρχου»  (μόνο τα φανερά) έφτασαν στις  63.083 το 2009:

Μόνο αυτές οι δαπάνες ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο € για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες «τρίτων» και όχι των πολιτών.

η πρότασή μας

Υπάρχουν λύσεις!  Υπάρχει ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ώστε να ν’ αντιστραφεί η εικόνα του Δήμου

            Είναι δυνατό και αναγκαίο, με τη στήριξη των πολιτών να δημιουργήσουμε στο Γαλάτσι ασπίδες προστασίας και αλληλεγγύης των εργαζόμενων, των νέων, του λαού  απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατροπές που σχεδιάζονται.

Ριζική αναδιάρθρωση των δημοτικών δαπανών

            Να ενισχυθεί και να διευρυνθεί το κοινωνικό έργο του δήμου χωρίς αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών. Να προστατευθούν και να ενισχυθούν οι δράσεις που σχετίζονται με τη δημόσια παιδεία, την υγεία,  την κοινωνική φροντίδα, τους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά ιατρεία, τη φροντίδα στο σπίτι, την καθαριότητα. Να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων. Να εμποδίσουμε την εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και το χάρισμά τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

            Να μη γίνει ο δήμος πρωταγωνιστής των απολύσεων στην πόλη. Να σταματήσουν η ανεξέλεγκτη σπατάλη, τα  έργα βιτρίνας και να καταγγελθούν όλες οι σκανδαλώδεις συμβάσεις.

Είναι δυνατό να εξοικονομούνται πόροι χωρίς υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Να αποτραπεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του Δήμου

            Οι Οργανισμοί Τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται, με βάση το Μνημόνιο, να πληρώσουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τρία επόμενα χρόνια στις τράπεζες και τους δανειστές του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή η διεύρυνση των ευθυνών τους με συρρίκνωση των πόρων τους οδηγεί αναπόφευκτα σε χρεοκοπία.

            Διεκδικούμε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και επιστροφή των πόρων που προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών και παράνομα παρακρατεί η κεντρική διοίκηση. Για το 2010 απαιτούμε να συμψηφιστεί το διαμορφούμενο έλλειμμα του δημοτικού ταμείου με τους πόρους που ήδη χρωστά η κυβέρνηση στο Δήμο.

            Ν’ αποτραπεί νέος δανεισμός του Δήμου και μαζί με αυτόν το ενδεχόμενο υπαγωγής του δήμου σε καθεστώς επιτήρησης από τράπεζες και δανειστές όπως προβλέπει ο Καλλικράτης.

Να μην πληρώσουν οι δημότες τη συρρίκνωση των πόρων προς τους ΟΤΑ και τις σπατάλες της προηγούμενης διοίκησης.

Άμεση δημοκρατία στη λειτουργία του Δήμου.

            Κοινωνικός έλεγχος και συμμετοχή στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού, αλλά και σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των πολιτών. Ενίσχυση του θεσμού των λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε γειτονιά. Δημοψηφίσματα για τα κρίσιμα θέματα της πόλης.

            Σύνδεση του  δήμου με τα κινήματα πόλης και τους φορείς τους.

Υπεράσπιση και αύξηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου.

            Ακύρωση της συμφωνίας παραχώρησης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

            Καταγγελία όλων των συμβάσεων ή επιχειρηματικών σχεδίων  που σχετίζονται με την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στις πλατείες Ηνιόχου και Λυσίου. Άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των καταπατήσεων και την απαγόρευση της οικοπεδοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης των Τουρκοβουνίων και του Πανοράματος. Επιτάχυνση των διαδικασιών συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία του δημόσιου δασικού χαρακτήρα των Τουρκοβουνίων και την ενοποίηση των χώρων πρασίνου στον άξονα Πεδίον Άρεως – Αττικό Άλσος-Τουρκοβούνια -Άλσος Βείκου

            Πολλαπλασιασμός του πρασίνου στα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τα σχολεία, τις γειτονιές.

Άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις γειτονιές και τα σχολεία.

Να υπερασπιστούμε τους υπάρχοντες ελεύθερους δημόσιους χώρους και να τους διευρύνουμε. Στον κατακερματισμό, τη διάλυση, την υποβάθμιση, την εμπορική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου ν’ αντιτάξουμε την ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την κοινωνική συνοχή.

Ποιότητα ζωής και διαβίωσης στην πόλη. Πολιτισμός

            Ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας σαν άμεσο μέτρο για τον περιορισμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην πόλη. Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής του μετρό χωρίς τερματικό σταθμό στο Άλσος Βείκου. Κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο του Γαλατσίου, ώστε ν’ ανακουφιστούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, να περιοριστεί η διαμπερής κυκλοφορία και ν’ απαλλαγούν απ’ αυτήν οι περιοχές κατοικίας.

            Ουσιαστική ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Να δοθεί ο χώρος του Παλαί και το Καμίνι στους κατοίκους και τους συλλόγους της περιοχής σαν χώροι πολιτισμού και αθλητισμού

Για μία κοινωνία αλληλεγγύης και συμμετοχής

            Δημιουργούμε στο Γαλάτσι ένα ζωντανό και μαχητικό κίνημα δράσης που δε θ’ αφήσει κανέναν απροστάτευτο απέναντι στην κρίση, ιδίως απέναντι στην αδηφαγία των τραπεζών. Καμία έξωση, κανένας πλειστηριασμός από χρέος σε τράπεζα δεν πρέπει να περάσει αμαχητί, ούτε στο Γαλάτσι, ούτε πουθενά

            Όχι στις απολύσεις και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς συμβάσεις ομηρίας,  stage και απολύσεις.

            Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν για να διχάσουν και ν’ αποπροσανατολίσουν την οργή των εργαζόμενων για την κρίση.

            Καλούμε τους πολίτες του Γαλατσίου, την νεολαία, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους  να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια με THN ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ,  τη συμμετοχή τους , με τις ιδέες τους, με τον αγώνα τους για να αλλάξουμε τα πράγματα υπέρ των πολιτών.

– ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

– ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

– ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ

– ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

– ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕ ΚΟΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ.

ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ για το Γαλάτσι

  

    

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: