Ό Άλλος Δρόμος στην εφημερίδα «γραμμή»

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Γραμμή του Παύλου Δερμενάκη,

υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με το Συνδυασμό «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

 

«..Θέλω να βλέπω στα μάτια αυτούς με τους οποίους συνομιλούσα και τους παρότρυνα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ τότε. Να μπορώ να τους ζητήσω συγγνώμη γιατί με την «πίστη» μου στην κομματική γραμμή συνέβαλλα στο μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε, τουλάχιστον, τα τελευταία 35 χρόνια εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας….»

 

Πως εσείς, ένα γνωστό στο Γαλάτσι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν συμμετέχετε σε κάποιο από τους συνδυασμούς που κινούνται γύρω από το ΠΑΣΟΚ αλλά κατεβαίνετε με το συνδυασμό «Άλλος Δρόμος» που κινείται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης;

 Κατ΄αρχήν ανεξάρτητα από την κομματική ένταξη έχω προσωπική γνώμη. Αυτή καθορίζει τις πράξεις μου. Όλοι, ως πολιτικά πρόσωπα, οφείλουμε να αξιολογούμε την πολιτική όλων, κομμάτων και παρατάξεων, και με βάση την προσωπική μας άποψη να τοποθετούμαστε αναλόγως.  Είναι τραγικό εμείς οι πολίτες να αγνοούμε τα προσωπικά μας προβλήματα και συμφέροντα, να αγνοούμε ότι κάποιοι μας κάνουν κακό με την πολιτική τους και να τους επιβραβεύουμε τυφλά επειδή βρισκόμαστε στο ίδιο κόμμα. Οι πολίτες δεν μπορεί να είναι φανατικοί οπαδοί. Πρέπει να έχουν γνώση και κρίση, να αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση και να τοποθετούνται.

Με αυτό το σκεπτικό κατ΄ αρχήν ξεκαθαρίζω ότι καταδικάζω την ακολουθούμενη πολιτική από την «κυβέρνηση» του κ. Γ. Παπανδρέου. Άλλα λέγαμε πριν ένα χρόνο και άλλα κάνει αυτός και οι συνεργάτες του. Αυτή δεν είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ, η πολιτική για την οποία τον εμπιστεύθηκε ο λαός. Εφαρμόζει την πιο ακραία δεξιά-φιλελεύθερη πολιτική και καταδικάζει την κοινωνία στην φτώχεια και την ανέχεια. Άρα από θέση αρχής είμαι αντίθετος μ’ αυτή, γιατί σέβομαι και πιστεύω αυτά που έλεγα πριν τις εκλογές. Θέλω να βλέπω στα μάτια αυτούς με τους οποίους συνομιλούσα και τους παρότρυνα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ τότε. Να μπορώ να τους ζητήσω συγγνώμη γιατί με την «πίστη» μου στην κομματική γραμμή συνέβαλλα στο μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε, τουλάχιστον, τα τελευταία 35 χρόνια εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

 Όσον αφορά τους συνδυασμούς των δήθεν ανεξάρτητων υποψηφίων Δημάρχων η άποψη – εκτίμησή μου είναι αντίστοιχη με τα παραπάνω. Τι αντιπροσωπεύουν πραγματικά για την κοινωνία οι κ.κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι που έχουν «σχέση» με το ΠΑΣΟΚ; Πόσο πιστεύουν στις πολιτικές διακηρύξεις της 3ης Σεπτέμβρη; Η πορεία τους είναι γνωστή στο Γαλάτσι. Ο ένας ως Δήμαρχος δοκιμάστηκε απέτυχε, καταδικάστηκε από τους Γαλατσιώτες με την ψήφο τους το 2006, αποσύρθηκε πέρσι και ξαναεμφανίστηκε πρόσφατα για να κάνει τι; Να συνεχίσει το έργο και την προσωπική στάση για τα οποία τον καταδίκασε ο λαός του Γαλατσίου το 2006; Μπορεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος, με την νοοτροπία του και την γνωστή σε όλους προσωπική του στάση, να εκφράσει τις αγωνίες του ανέργου, αυτού που βλέπει τη ζωή του να υποβαθμίζεται καθημερινά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και τις τοπικής αυτοδιοίκησης;  Είναι ένας επιχειρηματίας, που όπως έδειξε και στην θητεία του ως Δήμαρχος, βλέπει το Δήμο ως επιχείρηση. Συνεπώς, αν εκλεγεί ο κ. Τούντας, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα ακολουθήσει, με βάση τον «Καλλικράτη» που θεωρεί τους Δήμους ως επιχειρηματικές μονάδες.

 Πέρα όμως από τον επικεφαλής υπάρχει και το θέμα της συγκρότησης του ψηφοδελτίου του. Δείτε από ποιούς αποτελείται. Πρόκειται για ένα καιροσκοπικό συνδυασμό κυρίως από ετερόκλητες «συνεργασίες» με κριτήριο την πολιτική επιβίωση και την «καρέκλα» στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον «στόλιζαν» για την πρακτική του και τα έργα του λίγους μήνες πριν τις εκλογές «είναι μαζί του» και «στολίζουν» ανάλογα το σημερινό δήμαρχο, με τον οποίο εκλέχθηκαν πριν τέσσερα χρόνια και παρέμεναν αντιδήμαρχοί του και αμειβόμενοι από τις διάφορες θέσεις που υπηρετούσαν ως «εξουσία» μέχρι πρόσφατα. Κάποια άλλοι, που ήταν μαζί του το 2006 αν και τον «στόλιζαν» τα τελευταία 2-3 χρόνια ως «άφαντο» και «αδιάφορο» ξαφνικά, λίγο πριν τις εκλογές, τον «αγάπησαν»  πάλι και δήλωσαν την «πίστη τους» στο πρόσωπό του. Είναι δυνατόν, κάποιος σοβαρά σκεπτόμενος, να εμπιστευτεί ένα τέτοιο συνδυασμό και τέτοιους υποψηφίους να τον εκπροσωπήσουν;  

 Αναφέρθηκα στην κραυγαλέα περίπτωση του ενός συνδυασμού «προσωπικοτήτων». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους άλλους. Ας δούμε πως έχουν συγκροτηθεί. Οι ετερόκλητες συμμαχίες και μεταγραφές δίνουν και παίρνουν. Κριτήριο συγκρότησης των ψηφοδελτίων είναι το όνομα, η οικογένεια (πόσους ψήφους θα φέρει) και η ιδιότητα. Ιατρικό συμβούλιο θα έχουμε με τόσους γιατρούς υποψήφιους, όχι δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα της πόλης. Αν κρίνουμε την προσωπική προσφορά και τη στάση πολλών από αυτούς μέχρι σήμερα, η αξιολόγησή τους, σύμφωνα με δικά μου κριτήρια, δεν μπορεί να είναι θετική. Αραδιάζουν τίτλους επί τίτλων αλλά ποια ήταν η συμμετοχή τους, η δράση τους στα κοινά; Ποιές οι τοποθετήσεις τους για τα προβλήματα της πόλης; Δυστυχώς το μόνο που έχουν οι περισσότεροι να επιδείξουν είναι οι ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις με τη φωτογραφία τους και τα παχιά λόγια υποσχέσεις για το τι θέλουν να κάνουν. Η πρακτική βεβαιώνει, μέχρι σήμερα, ότι όλα αυτά τα ξεχνούν την επομένη των εκλογών. Όσοι κράτησαν για ενθύμιο αντίστοιχα έντυπα προηγούμενων εκλογών μπορούν να φρεσκάρουν την μνήμη τους με τις υποσχέσεις και να κρίνουν το αντίστοιχο έργο που δεν υπάρχει. Βέβαια αυτό δεν αφορά όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι, που έχουν προσφέρει ότι τους επέτρεψε η «καμαρίλα», που έχουν δυνατότητες και μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα. Απαιτείται όμως ένας άλλος προσανατολισμός συνολικά της Δημοτικής αρχής. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις, ακόμα και εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων, με το ψηφοδέλτιο του εκάστοτε Δημάρχου, οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και τον παροπλισμό. Κουμάντο κάνει η «καμαρίλα», το στενό περιβάλλον της εκάστοτε εξουσίας. Αν διαβάσει κάποιος τις διαχρονικές δηλώσεις, εδώ και μία δεκαετία πλέον, όσων αποχώρησαν από το συνδυασμό που ασκούσε την «εξουσία» θα το κατανοήσουν καλά. Τα συμφέροντα μιας στενής ομάδας είναι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα. Σε μια τέτοια διαδικασία είναι σαν να ψάχνεις «ψίλους στ’ άχυρα» όσον αφορά την πραγματική ενασχόληση με τα προβλήματα των πολιτών.  

Συνεπώς η εποχή των «σωτήρων» της πόλης πέρασε. Παπαδιονυσίου, Τούντας, Τσίρος οδήγησαν την πόλη σε αδιέξοδο. Η ζωή μας έχει γίνει εφιαλτική και θα γίνει ακόμα περισσότερο, λόγω του συνδυασμού της πολιτικής των «σωτήρων» της πόλης, εάν εκλεγεί κάποιος είτε από τους δύο πρώην Δημάρχους είτε από τους λοιπούς «ανεξάρτητους» συνδυασμούς, με τις εντολές τους Μνημονίου και της Τρόικας, που πραγματικά κυβερνά τη Χώρα.

 

Μια και θίγετε αυτά τα θέματα που κατανοώ ότι αφορούν και τη σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Τσίρου, ποια είναι η ειδικότερη απόψή σας.

 Όπως προανέφερα ο κ. Τσίρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τους προκατόχους του. Αποτέλεσε τη συνέχεια της καταστροφής για το Γαλάτσι. Διαχειρίστηκε λόγω συγκυρίας και «συμμαχιών» της τύχες της Πόλης. Υποσχέθηκε πολλά, έκανε ελάχιστα. Μια αναδρομή στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2006 μπορεί να πείσει τον κάθε καλόπιστο πολίτη. Λόγω περιορισμένου χώρου δεν μπορώ να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, άλλωστε αρκετά θέματα θίγουμε ως Συνδυασμός στα έντυπά μας. Οφείλω όμως να αναφέρω το ακόλουθο που για μένα είναι δείγμα ήθους και πολτικής πρακτικής. Ο κ. Τσίρος έβαλε ως προμετωπίδα του αγώνα του, το 2006, την έκφραση «Νομιμότητα και Διαφάνεια». Πως συνάδει αυτό με την εκτύπωση κατά χιλιάδες του τελευταίου τεύχους του Περιοδικού του Δήμου, στο οποίο γίνεται μια απίστευτη προπαγάνδα  για το δήθεν έργο του, το οποίο πληρώθηκε από το Δήμο, δηλαδή από όλους εμάς, και διανέμεται από το εκλογικό του Κέντρο; Αυτό μόνο η «λογική» του κ. Τσίρου μπορεί να το εξηγήσει. Κατά τ΄ άλλα διαφάνεια και νομιμότητα. Αντίστοιχα παραδείγματα για την πολιτική του κ. Τσίρου και ορισμένων εκ των στενών συνεργατών του, για τη διασπάθιση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, θα μπορούσα να αναφέρω αρκετά, τα έντυπα του Γαλατσίου αναφέρουν ήδη αρκετά εδώ και 4 χρόνια, αλλά ας πάμε παρακάτω. Ο κόσμος του Γαλατσίου έζησε 4 χρόνια τον εμπαιγμό από τον κ. Τσίρο και πιστεύω ότι καταλαβαίνει.

 

Αφού μιλήσαμε για όλους τους άλλους συνδυασμούς πείτε μας και την άποψή σας για τους συνδυασμούς της αριστεράς. Γιατί δεν είσαστε όλοι μαζί αφού κατ΄ αρχήν είστε όλοι κατά του Μνημονίου;

 Δυστυχώς τα προβλήματα για την πολιτική ενότητα στο χώρο της αριστεράς συνεχίζουν να υπάρχουν επί πολλές δεκαετίες. Κάποιοι, στη σημερινή συγκυρία, επιθυμούν την καταγραφή των κομματικών τους δυνάμεων και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια σ’ αυτή την κατεύθυνση, αγνοώντας στην ουσία τα προβλήματα και τις αγωνίες όλης της κοινωνίας. Με βαρύγδουπες δηλώσεις κάνουν ενότητα με τον εαυτό τους και καλούν όλη την κοινωνία να τους ψηφίσει. Όλα αυτά χωρίς κανένα διάλογο. Ζητούν υποταγή της σκέψης και της δράσης απλά και μόνο γιατί αυτοί κατέχουν την «απόλυτη αλήθεια». Όλοι οι άλλοι είναι «σκάρτοι», «εξτρεμιστές», «οπορτουνιστές», «συμβιβασμένοι» κ.λ.π. ανάλογα πως τους βολεύει η συγκυρία. Οι ουσιαστικοί λαϊκοί αγώνες είναι έξω από αυτή τη λογική. Υπάρχει μόνο η κομματική πειθαρχία, για να μη «σπάσει κανένα τζάμι όταν θα κάνουμε την επανάσταση». Όπως γίνεται κατανοητό αυτή η λογική, ιδιαίτερα σήμερα που απαιτούνται ριζικές ανατροπές, είναι πολύ μακριά από την κοινωνία.

 Στην εποχή του Μνημονίου, του ξεπουλήματος του ιδρώτα και της περιουσίας της κοινωνίας, η «επίσημη» αριστερά αντί να κάνει «περίπατο» όσον αφορά την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την πολιτική της αγωνίζεται να συντηρήσει τις δυνάμεις της. Αυτό τα λέει όλα.

 Συνεπώς και αυτοί οι συνδυασμοί της «επίσημης» αριστεράς, που υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, δεν μπορούν να καλύψουν τις ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας, που αγωνιά για το μέλλον της. Των πολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα ειλικρινή διάλογο, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, που θέλουν να ενεργοποιηθούν με το δικό τους τρόπο και όχι ενταγμένοι σ΄ ένα «στρατιωτικού» χαρακτήρα κομματικό σχηματικό όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται μακριά από τα μέλη, στη βάση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων. Τα έζησα στο «πετσί μου» και τα ξέρω. Το 1989 και οι Κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα δεν είναι μακριά ακόμα.

 

Δημιουργήσατε το Συνδυασμό Άλλος Δρόμος. Με βάση την κριτική που ασκήσατε προηγούμενα, πείτε μας τι εκφράζει ο Άλλος Δρόμος, και ποιές είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας του Συνδυασμού σας

 Ο Άλλος Δρόμος δεν είναι ένας ακόμα εκλογικός συνδυασμός ο οποίος θα πάψει τη λειτουργία του όπως όλοι οι άλλοι την επομένη των εκλογών. Στις εκλογές συμμετέχουμε λόγω συγκυρίας, επειδή γίνονται αυτή την περίοδο και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε πιο πλατιά τις θέσεις μας στην κοινωνία της Πόλης και να διεκδικήσουμε την αλλαγή στην πορεία της. Ξεκινήσαμε όμως πολύ πιο πριν. Με αφετηρία την πάλη ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης που μας οδήγησε στα δεσμά του Μνημονίου της υποτέλειας. Έτσι γνωριστήκαμε και αρχίσαμε να οργανωνόμαστε.

 Η συμμετοχή στις Δημοτικές Εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα στάδιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε ένα κίνημα για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή που μας κλέβουν, για το μέλλον των παιδιών μας, για να διαμορφώσουμε ανθρώπινες συνθήκες στην Πόλη μας, για να αλλάξουμε το σύστημα αξιών που είχε σαν κριτήριο την οικονομική κατάσταση καθενός και οδήγησε την κοινωνία στο αδιέξοδο, που οδηγεί τη νεολαία στην απόγνωση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς εφόδια, χωρίς μέλλον, τελικά χωρίς ζωή.

 Ο Συνδυασμός Άλλος Δρόμος είμαστε μια ένωση πολιτών οι οποίοι χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα συζητούμε μεταξύ μας όλα τα προβλήματα. Έχουμε ανοιχτά τα’ αυτιά μας και καλή διάθεση να πείσουμε ο ένας τον άλλο, συγκλίνουμε τις απόψεις μας, καταλήγουμε σε αποφάσεις και προχωρούμε στην υλοποίησή τους. Το βασικό στοιχείο της λειτουργίας μας είναι η άμεση δημοκρατία. Καμία ουσιαστική απόφαση δεν λαμβάνεται από κάποιο εξουσιοδοτημένο όργανο. Όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνονται από την ολομέλεια της κίνησης. Όλες οι συνεδριάσεις της συντονιστικής γραμματείας και των επιτροπών είναι ανοικτές και μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος. 

 Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο συνδυασμό δεν ξυπνήσαμε τις παραμονές των εκλογών και αρχίσαμε να ανησυχούμε για την πόλη. Είμαστε παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν εδώ και αρκετά χρόνια και θα είμαστε πάντοτε στις «επάλξεις». Η προσωπική ιστορία του καθενός μας, που δεν φρόντισε να «βολευτεί», νομίζω ότι γνωστή.

 Με βάση τα παραπάνω δεν συμμετέχουμε στις εκλογές ζητώντας ψήφο εξουσιοδότησης, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι, για να τη διαχειριστούμε στη συνέχεια κατά την κρίση μας, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι είτε σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων είτε σε επίπεδο δημοτικών συνδυασμών. Για όλους αυτούς η έννοια της άμεσης δημοκρατίας δεν υφίσταται ενώ για εμάς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας μας σήμερα και αύριο. Συνεπώς δεν ζητάμε ψήφο – εξουσιοδότηση. Ζητάμε τη συμμετοχή της κοινωνίας. Όλων των πολιτών που καταλαβαίνουν την ανάγκη και αναζητούν διέξοδο να παλέψουν για τη ζωή που τους κλέβει, η Κυβέρνηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση με τον τρόπο που λειτουργεί. Ζητάμε τη βοήθειά τους για ένα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, όπως είναι το κεντρικό μας σύνθημα, γιατί οι μέρες που θα έρθουν θα είναι πολύ πιο δύσκολες απ’ όσα έχουμε δει ή φανταστεί μέχρι σήμερα.

 Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας 

 Κατ΄ αρχήν δεν είμαστε ένα κίνημα «καταγγελίας», άρνησης χωρίς πρόταση. Επειδή ζούμε και παλεύουμε τα προβλήματα της πόλης έχουμε άποψη και θέσεις. Δεν περιμένουμε την μεγάλη πολιτική αλλαγή σε επίπεδο κυβέρνησης, όπως λένε κάποιοι άλλοι, για να τα λύσουμε. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για την επίλυσή τους. Η προσωπική δράση όλων μας, μέσα από τους Συλλόγους και τα Κινήματα της Πόλης, είναι αδιάψευστος μάρτυρας, για τη θετική συμβολή μας στην επεξεργασία προτάσεων και στη διεκδίκηση λύσεων. Βέβαια κάποιοι, που έχουν ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης οποιαδήποτε πρότασης την επιχειρηματική δραστηριότητα, κάνουν διάφορα σχόλια για το «μη ρεαλιστικό» των προτάσεών μας, γιατί ξεφεύγει από το πλαίσιο που αυτοί «μπορούν» να σκέπτονται.

 Εμείς είμαστε ρεαλιστές. Η υλοποίηση οποιασδήποτε πρότασης εξαρτάται από εμάς και μόνο. Αν το παλέψουμε όλοι μαζί συσπειρωμένοι θα το πετύχουμε. Δείτε τι έγινε με το Παλαί. Το 2006 τον Ιούνιο ο τότε Δήμαρχος κ. Τούντας έλεγε κοροϊδευτικά, μετά από μια σύσκεψη στον Εμπορικό Σύλλογο, «Όλοι αυτοί που σήμερα φωνάζουν για το Παλαί θα τρέχουν κουστουμαρισμένοι να φωτογραφηθούν σε 2 χρόνια στα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου».  Τελικά του χαλάσαμε την πρόβλεψη. Όχι μόνο εγκαίνια δεν έγινα αλλά ούτε άδεια δεν δόθηκε μέχρι σήμερα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Το λέμε όμως για να φανούν οι δυνατότητες να κάνουμε πράξη αυτά που θέλουμε.

 Δυστυχώς η εποχή που ζούμε δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Η ενεργή συμμετοχή όλων στα κινήματα είναι μονόδρομος, διαφορετικά οι πολύ χειρότερες μέρες έρχονται. Αυτά που είδαμε μέχρι σήμερα δεν είναι τίποτα, όπως δεν ήταν τίποτα τα μέτρα της Κυβέρνησης του Γενάρη, του Φλεβάρη και του Μάρτη μπροστά στον οδοστρωτήρα του Μνημονίου.

 Οι βασικοί μας προγραμματικοί άξονες συνοψίζονται στα ακόλουθα (αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στην προγραμματική μας διακήρυξη που διανέμεται καθώς και στο προγραμματικό πλαίσιο που θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών).

 1. Κατ’ αρχήν το θέμα της λειτουργίας του Δήμου. Άμεση Δημοκρατία στη λειτουργία του και διαφάνεια. Κοινωνικός έλεγχος και συμμετοχή στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού. Συνεχή λογοδοσία της Διοίκησης για τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα της. Σύνδεση του δήμου με τα κινήματα και τους φορείς της πόλης. Λαϊκές συνελεύσεις για αποφάσεις που αφορούν θέματα των γειτονιών.  Θεσμοθέτηση  δημοψηφισμάτων για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των πολιτών.

 2. Οικονομική στήριξη της Τοπικής Κοινωνίας.  Ο «Καλλικράτης»  φορτώνει  τους  Δήμους  με  νέες  αρμοδιότητες   και   νέα    έξοδα μειώνοντας παράλληλα δραστικά τη χρημαδότηση προς αυτούς. Η  κρατική  χρηματοδότηση  στις  τράπεζες έφτασε στα  78 δις ευρώ αλλά το Μνημόνιο  προβλέπει  να  περικοπούν 1,5 δις. ευρώ από  την Τοπική  Αυτοδιοίκηση  για  να   πληρωθούν  οι  τοκογλύφοι. Απαιτούμε: Να μην περικοπούν οι  πόρων  των δήμων. Να  επιστραφούν  οι  πόροι που παρακρατούνται από την Κεντρική Κυβέρνηση. Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για τους δήμους. Να μην αυξηθούν οι δημοτικοί φόροι και να καταργηθούν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις των πολιτών για κοινωνικές δαπάνες που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να παρέχει στους Πολίτες του.

 3. Ριζική αναδιάρθρωση των δημοτικών δαπανών. Να σταματήσει αμέσως η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες σε έργα βιτρίνας υπέρ των εργολάβων, που επιβαρύνουν το δημοτικό ταμείο και υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις για έργα βιτρίνας που δεν έχουν εκτελεστεί. Να επιστραφούν τα χρήματα από βεβαιωμένες υπερκοστολογήσεις έργων και υπηρεσιών. Εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων με αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές π.χ. ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά. Να σταματήσουν οι δαπάνες προσωπικής προβολής του εκάστοτε Δημάρχου και της παρέας του.  Να σταματήσουν οι αλόγιστες δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για «πολιτιστικές» εκδηλώσεις που σκοπό έχουν τις δημόσιες σχέσεις του Δημάρχου και τον «υπευθύνων» πολιτισμού. Να εφαρμοστεί λαϊκός έλεγχος τόσο στην εκπόνηση του προϋπολογισμού όσο και στην υλοποίησή του. Διαφάνεια σε κάθε δαπάνη του Δήμου.

4.  Να ενισχυθούν οι κοινωνικές δράσεις του Δήμου, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και συμμετοχής. Να αυξηθούν οι δαπάνες για δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική φροντίδα, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά ιατρεία,  φροντίδα στο σπίτι, καθαριότητα. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς και  βρεφονηπιακούς σταθμούς για τους εργαζόμενους της πόλης. Απαλλαγή από δημοτικούς φόρους για τους οικονομικά αδύνατους κατοίκους της Πόλης. Οικονομική στήριξη για πληρωμή ενοικίου και λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ. Σίτιση για όσους στερούνται βασικά μέσα διαβίωσης. Ειδική βοήθεια, για τους ανέργους σε κάθε επίπεδο (παροχή εργασίας από το Δήμο, οικονομική στήριξη,  βοήθεια για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας του ΟΑΕΔ, συμβολή του Δήμου για την αναζήτησης εργασίας). Καμία έξωση, κανένας πλειστηριασμός από χρέος σε τράπεζα δεν πρέπει να περάσει. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς συμβάσεις ομηρίας, stage και απολύσεις. Όχι στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία που καλλιεργούν για να αποπροσανατολίσουν- διχάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στην οικονομική κρίση. Άμεση λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Κάρτα ελεύθερης πρόσβασης στις συγκοινωνίες και τα θεάματα για μαθητές και νέους. Δωρεάν μηνιαίο camp για όλα τα παιδιά το καλοκαίρι.  Κατάργηση της συνδρομής στο κολυμβητήριο, το τένις και στο  γήπεδο στο  Άλσος. Οικονομική ενίσχυση των Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων για να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους Πολίτες του Γαλατσίου

 5. Υπεράσπιση και αύξηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου. Να ακυρωθεί η συμφωνίας παραχώρησης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου σε ιδιωτικά συμφέροντα και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για τις ανάγκες της νεολαίας. Να σταματήσουν όλες ενέργειες  που σχετίζονται με την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στις πλατείες Ηνιόχου και Λυσίου. Άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των καταπατήσεων και την αποτροπή της οικοπεδοποίησης των Τουρκοβουνίων και του Πανοράματος. Πολλαπλασιασμός του πρασίνου στα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τα σχολεία και τους ελεύθερους χώρους στις γειτονιές.

 6. Ποιότητα ζωής και διαβίωσης στην Πόλη. Κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο του Γαλατσίου, ώστε ν’ ανακουφιστούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, να περιοριστεί η διαμπερής κυκλοφορία. Ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας για τον περιορισμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην πόλη. Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την επέκταση του μετρό και η  μελέτη για την στάθμευση των αυτοκινήτων των χρηστών του χωρίς να γίνει τερματικός σταθμός στο Άλσος Βεΐκου. Μέτρα για την ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας και σωματικής άσκησης για όλους τους πολίτες. Να αποδοθούν άμεσα το Παλαί και το Καμίνι στους νέους και τους κατοίκους σαν δημόσιοι χώροι πολιτισμού και αθλητισμού. Μέτρα ενίσχυσης της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας. Απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις γειτονιές και τα σχολεία.

____________________________

 

(Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα Γραμμή. Το παρόν πλήρες κείμενο δημοσιεύθηκε στο site της εφημερίδας. Στην εφημερίδα δημοσιεύθηκε ένα μέρος της ώστε να χωρά σε μία σελίδα. Η απόφαση για τα τμήματα που δημοσιευθήκαν στην εφημερίδα ήταν του Π. Δερμενάκη.)

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: