-Νέα Κατοχή, Νέα Αντίσταση

Ο Κοινωνικός & Πολιτιστικός Χώρος «Παίρνω Αμπάριζα» φιλοξένησε την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση – συζήτηση. Με θέμα «Νέα Κατοχή, Νέα Αντίσταση: Οργάνωση της Κοινωνίας και Προοπτικές» οι καλεσμένοι Μανώλης Γλέζος και Μιχάλης Σιάχος αλλά και οι παρευρισκόμενοι πολίτες αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς.

http://pernoampariza.wordpress.com/

Η Βούλα Τούντα συντονίστρια της συζήτησης έθεσε το πλαίσιο προβληματισμού κάνοντας μια αναδρομή στα όσα δυσάρεστα έχει βιώσει η κοινωνία από τις πολιτικές των τριών τελευταίων «κυβερνήσεων» (Καραμανλή, Παπανδρέου Παπαδήμου) αλλά και στις ελπίδες που δημιουργούνται με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές, που συνεχώς διογκώνετε και αξιοποιεί νέες μορφές επικοινωνίας και πάλης. Έθεσε το ερώτημα της συζήτησης σχετικά με τις προοπτικές αυτού του κινήματος της Νέας Αντίστασης για να μπορέσει να νικήσει.

Ο Μιχάλης Σιάχος, Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς, παρουσίασε στοιχεία από τις δημοσιογραφικές έρευνες που πραγματοποιεί τεκμηριώνοντας την άποψη περί Νέας Κατοχής.  Αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου που θα έχει τη δύναμη να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση.

Ο Μανώλης Γλέζος, αφού χαιρέτισε τους συμπατριώτες του που κατοικούν στο Γαλάτσι, αναφέρθηκε στις πολιτικές συνθήκες σημειώνοντας ότι στην παρούσα περίοδο δεν αρκεί να λες μόνο αρνούμαι αυτή την πολιτική αλλά να έχεις έτοιμες προτάσεις που με ρεαλιστικό τρόπο θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση και θα ανακουφίσουν το Λαό. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε 5 ρεαλιστικές προτάσεις που αφορούν την οικονομία η εφαρμογή των οποίων θα δώσει λύσεις. Οι προτάσεις αφορούν την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και των δανείων από τη Γερμανία, την διακοπή των στρατιωτικών δαπανών για μία δεκαετία, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την  αλλαγή στις δαπάνες του δημοσίου ώστε να μην χρησιμοποιείται ως προσωπική περιουσία από την εκάστοτε κυβέρνηση, την επιστροφή, από το τραπεζικό σύστημα, της χρηματοδότησης που έχει λάβει από το κράτος με τη μορφή δανείων προς την οικονομία και αν υπάρξει άρνηση την κοινωνικοποίηση του. Η αναφορά στα θέματα αυτά δεν έγινε σε επίπεδο γενικών διακηρύξεων αλλά με συγκεκριμένα παραδείγματα και εξειδικευμένες ρεαλιστικές προτάσεις. Αναφέρθηκε επίσης με παραδείγματα στην ανάπτυξη του κινήματος αντίστασης του λαού και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα όπου ο Λαός ασκεί πραγματικά την εξουσία διαμορφώνοντας συνθήκες για πάταξη των κάθε είδους μεθόδων αθέμιτου πλουτισμού από το πολιτικό σύστημα.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του κόσμου. Στις τοποθετήσεις αναφέρθηκαν τα στοιχεία της εποχής η οποία χαρακτηρίστηκε ως «Νέα Κατοχή, Περίοδος Εκτάκτων Μέτρων», στην πολυμορφία των μεθόδων πάλης του Λαού και τις ελπίδες που γεννά η αυθόρμητη και απρόβλεπτη πολλές φορές αντίδρασή του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο της Αριστεράς η οποία μέσω των κομμάτων της δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής για πραγματική παλλαϊκή ενότητα και πάλη για ανατροπή του σημερινού συστήματος κατοχικής διακυβέρνησης.  Η Ελληνική ιστορία μας έχει δώσει παραδείγματα και λύσεις με ιδιαίτερη αναφορά στο ΕΑΜ τη συγκρότηση, τη δράση και τα αποτελέσματά του στην περίοδο της Κατοχής 1941-1944.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις δευτερολογίες των βασικών ομιλητών οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη παλλαϊκής στράτευσης για την ανατροπή των μνημονίων. Για την ανάδειξη μιας νέας εξουσίας του λαού που θα καταργήσει τα μνημόνια και όλους τους νόμους που συνδέονται με αυτά και θα  διαμορφώσει συνθήκες για μια Ελλάδα χωρίς καταχτητές και δουλοπάροικους.

Το τελικό μήνυμα της εκδήλωσης συνοψίστηκε στο «ναι μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, μπορούμε να τους ανατρέψουμε, ο λαός έχει τη δύναμη» με αυτό που είπε ο Μ. Γλέζος όλοι μας, ο καθένας προσωπικά, πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας και να επιλέξουμε εάν θέλουμε να καταλάβουμε τη δύναμή μας, ατομικά και συλλογικά, που είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να ανατρέψει τα πάντα ή να παραμένουμε παθητικοί θεατές των εξελίξεων. Παρουσίασε δε σαν παράδειγμα το βόδι που ενώ έχει τεράστια δύναμη μπορεί να το σέρνει ο οποιοσδήποτε απλά και μόνο περνώντας ένα μικρό σχοινί στο λαιμό του ζώου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: