Άλσος κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Γαλάτσι

ker2

του Πέτρου Κατσάκου
(από το blog «ΕΝΟΤΗΤΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» )

Την ώρα που κλείνει το Άλσος Βεΐκου, ένα νέο «άλσος» κεραιών φυτρώνει στο Γαλάτσι. Την ώρα που ένας πνεύμονας πρασίνου βάζει λουκέτο, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φυτεύουν συστηματικά και πίσω από την πλάτη των κατοίκων τη μια κεραία πίσω από την άλλη, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία ανυποψίαστων πολιτών. Το «άλσος» των κεραιών που μεγαλώνει το τελευταίο διάστημα στο Γαλάτσι έχει ενεργοποιήσει ένα κίνημα πολιτών που με συντονισμένες δράσεις αντιστέκεται στην ανεξέλεγκτη δράση των εταιρειών. Η επιτροπή κατοίκων, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ήταν αυτή που κατάφερε με τη μαζική και δυναμική της παρουσία να αποτρέψει την ενεργοποίηση κεραίας επί της οδού Πρωτοπαπαδάκη, με σκοπό να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τα αρχεία της ΕΕΤΤ (μέχρι τις 17.11.2013) οι άδειες κεραιών που έχουν εκδοθεί από την ΕΕΤΤ και παλαιότερα από το ΥΜΕ στον Δήμο Γαλατσίου (με την επιφύλαξη τυχόν ασαφειών που ενίοτε παρουσιάζονται με τα διοικητικά όρια) υπάρχουν εγκατεστημένες 11 κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Όπως υποστηρίζει η επιτροπή κατοίκων, από τις έντεκα αυτές κεραίες μετά τις κινητοποιήσεις των πολιτών έχει επιτευχθεί να τεθούν εκτός λειτουργίας τουλάχιστον 4 από αυτές, γεγονός που, αντί να θορυβήσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, απεναντίας έχει προκαλέσει νέο κύκλο εγκατάστασης κεραιών στην περιοχή. Και πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί στην αρμόδια αρχή αιτήσεις για τοποθέτηση 5 νέων κεραιών που, κατά δήλωση των κατόχων, εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 4053/2012.

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσε το δημοσίευμα της “Αυγής” για το «δάσος» κεραιών κινητής τηλεφωνίας που διογκώνεται ανησυχητικά στο Γαλάτσι. Δεκάδες κεραίες φυτρώνουν σε μια περιοχή του λεκανοπεδίου που λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους είναι ήδη επιβαρυμένη προκαλώντας τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν για κατάθεση κάτοικοι του Γαλατσίου οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ύπαρξη των κεραιών καθώς και για να υποδείξουν με τις μαρτυρίες τους στην εισαγγελική αρχή περιπτώσεις κεραιών που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Πανάκριβη θωράκιση, αλλιώς… “αλλάξτε σπίτι για να γλυτώσετε”

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δ. Γεωργάτου, που στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 ζήτησε από ομάδα τεχνικών του ΕΜΠ να επισκεφθούν το σπίτι του και να πραγματοποιήσουν μέτρηση της ακτινοβολίας που δέχεται το διαμέρισμά του από κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκατασταθεί στην ταράτσα της απέναντι πολυκατοικίας.

«Πάγωσα, όταν μου αποκάλυψαν πως η ακτινοβολία που δέχομαι εγώ και η οικογένειά μου είναι 17 φορές πάνω από το κανονικό» λέει στην «Α» ο Δ. Γεωργάτος, που έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που «φύτεψε» την κεραία απέναντι από το σπίτι του. Οι τεχνικοί του Πολυτεχνείου που πραγματοποίησαν την μέτρηση τον συμβούλευσαν να θωρακίσει το διαμέρισμά του με ειδικές «μεμβράνες» ή με «κουρτίνες» που αντανακλούν την ακτινοβολία καθώς ζει πολύ κοντά σε μια μεγάλη και επιβαρυντική για την υγεία του πηγή ακτινοβολίας. «Όταν όμως τους εξήγησα πως δεν μπορώ να αναλάβω ένα τέτοιο κόστος προστασίας, με συμβούλευσαν πως το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να αλλάξω σπίτι για να γλιτώσω από την ακτινοβολία» είναι τα λόγια του ενός πολίτη που είχε την ατυχία να βρεθεί απέναντι από την «σύγχρονη τεχνολογία» και στο εύκολο κέρδος ενός γείτονα.

ker1
Ετοιμάζονται να τοποθετήσουν άλλες 15 κεραίες

Οι πολίτες του Γαλατσίου απαιτούν την αποκάλυψη όλων των κεραιών από τα καμουφλάζ εξαπάτησης και αξιώνουν την πλήρη χαρτογράφηση και τον έλεγχο νομιμότητας όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στον δήμο και άμεση αποξήλωση όλων των παράνομων κεραιών και καταγγέλλουν όσους εκμισθώνουν τις ταράτσες τους έναντι υψηλής αμοιβής αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των γειτόνων τους. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εμφανίζονται απρόθυμες να εναρμονιστούν με το λαϊκό αίσθημα και υλοποιούν συστηματικά τα σχέδια επέκτασης και πύκνωσης του «δάσους κεραιών» στο Γαλάτσι, που αποτελεί μια από τις πιο «προβληματικές» περιοχές της Αττικής. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ, 15 ακόμη κεραίες που υπάγονται στην υπ’ αρ. 48263/959 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Εγκαταστάσεις Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης, εξαιρούμενες από την αδειοδότηση, πρόκειται να τοποθετηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 30 του Ν. 4070/2012» (ΦΕΚ1442/Β/14-06-13), για τα κεραιοσυστήματα που εμπίπτουν στην ανωτέρω κατηγορία δεν απαιτείται η χορήγηση άδειας από την ΕΕΤΤ, καθώς η Αρχή θεωρεί ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο Άρθρο 3 της προαναφερθείσας ΚΥΑ. Οι κάτοικοι που ευθέως πλέον αμφισβητούν την τήρηση των προϋποθέσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις επιτυγχάνοντας πολύ συχνά το «γκρέμισμα» των κεραιών. Η επιτροπή κατοίκων, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ήταν αυτή που κατάφερε με τη μαζική και δυναμική της παρουσία να αποτρέψει την ενεργοποίηση κεραίας επί της οδού Πρωτοπαπαδάκη, με σκοπό να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

ker3Οι κάτοικοι ζητούν δημιουργία τομέα Δημοτικής Πεδιομέτρησης

Η επιτροπή κατοίκων ζητά την αποξήλωση όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων καθώς, όπως καταγγέλλουν, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν εντοπισθεί καμουφλαρισμένες κεραίες όχι μόνο κοντά σε σχολεία αλλά και σε δασική έκταση την οποία χαρακτηρίζουν καταπατημένη από ιδιώτη. Τα στοιχεία της επιτροπής κατοίκων αναμένεται να δοθούν σύντομα στην Δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη έρευνα για τον εντοπισμό των παράνομων κεραιών στο Γαλάτσι. Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η δημιουργία τομέα Δημοτικής Πεδιομέτρησης, ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών, των συλλόγων και των δημοτικών κινήσεων, καθώς και τον επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

keraia06  keraia06  keraia06

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: