Γέμισε από κόσμο το αμφιθέατρο στο ’’Καμίνι’’ την Τετάρτη το βράδυ 19 Μαρτίου 2014 σε μια καθ’ όλα πετυχημένη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση της δημοτικής κίνησης «Ενότητα για την Ανατροπή» με θέμα : «Διαχείριση σκουπιδιών – ενέργειας προς όφελος του πολίτη».
Η εκδήλωση άνοιξε τη συζήτηση στην πόλη και συνέβαλε με ιδέες και προτάσεις στη δημιουργία και προβολή ενός σχεδίου για το Γαλάτσι με όραμα και αξίες, πέρα από τη σήψη και τον παρασιτισμό που κυριαρχούν σήμερα.
Στον χαιρετισμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Παναγιώτου αναφέρθηκε: στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε, να προβάλλουμε ιδέες και προτάσεις, να αγωνιστούμε για την ελπίδα, για τη χαρά. Ένας τέτοιος αγώνας, η αναζήτηση της ελπίδας, η διεκδίκηση ενός καλύτερου σήμερα προϋποθέτει βέβαια την βαθιά επίγνωση των αιτιών που δημιουργούν τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κακοδαιμονία όλων μας. Επίγνωση των αιτιών για τη σήψη και τον παρασιτισμό που κυριαρχούν στη χώρα και στο Δήμο μας. Προϋποθέτει ακόμα, εδώ, σήμερα, στο Γαλάτσι, από εμάς, την προβολή ενός σχεδίου με όραμα. Ρεαλιστικού και ταυτόχρονα ριζοσπαστικού. Ενός οράματος στηριγμένου σε ένα διαφορετικό τρόπο που λειτουργούμε σαν Δήμος και σαν κοινωνία. Στηριγμένου στην πραγματική δημοκρατία, στην ενεργοποίηση – συμμετοχή- συνευθύνη των πολιτών σε όσα σχεδιάζονται και εφαρμόζονται. Στηριγμένου σε μια νέα κοινή λογική για το τι είναι αναγκαίο, κοινωνικά χρήσιμο, εφικτό, δυνατό.
Παρουσιάζουμε σήμερα, ενώπιον των πολιτών του Γαλατσίου, μια πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών και της ενέργειας με οικολογικό τρόπο. Μια πρόταση κοστολογημένη. Μιας πρωτότυπης πρότασης για το Δήμο ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Κυρίως μια πρόταση που εξοικονομεί πόρους, που είναι φιλική προς το περιβάλλον και δημιουργεί νέους πόρους. Νέους πόρους που θα επιστρέψουν στη πόλη σαν κοινωνικό μέρισμα. Σαν πλεόνασμα αλληλεγγύης.
Περιγράφηκαν τα βήματα που άμεσα μπορούμε να κάνουμε, αναπτύχθηκε ο ‘’οδικός χάρτης’’ εφαρμογής της πρότασης στο δήμο και τονίστηκαν ιδιαίτερα τα οικονομικά οφέλη της για τους πολίτες.
Στη συνέχεια ο Τάσος Κεφαλάς ηλεκτρολόγος μηχανικός, εκ μέρους της‘’πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων’’ τόνισε ότι η πολιτεία, με άλλοθι την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και με τις ευλογίες των μεγαλοεργολάβων, εκχωρεί σταδιακά όλες τις δραστηριότητες διαχείρισης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με την παράλληλη υποβάθμιση του δημόσιου – κοινωνικού χαρακτήρα και κάθε ίχνους κοινωνικού ελέγχου. Παρουσίασε παραδείγματα από τοπικά προγράμματα διαχείρισης που είδη εξελίσσονται στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Τέλης Τύμπας. τόνισε στην παρέμβασή του τις δυνατότητες μιας ενεργειακής αναβάθμισης και σχετικής αυτονομίας της πόλης, με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση του ήλιου και του αέρα. Μίλησε για τη δυνατότητα ανάπτυξης συστημάτων , μέσα στον ιστό της πόλης, σε πολυκατοικίες, δημόσια κτήρια και χώρους που μπορούν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να εμπνεύσουν τους πολίτες, να αλλάξουν την εικόνα της πόλης με μικρό κόστος, να της δώσουν ταυτότητα, να την κάνουν σημείο αναφοράς στο λεκανοπέδιο και όχι μόνο. Προϋπόθεση βέβαια, είπε, είναι η πολιτική βούληση, η θέληση του δήμου να στηρίξει μια τέτοια κατεύθυνση που να μειώνει την εξάρτηση από τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας, να επιδιώκει και προωθεί την ενεργειακή αναβάθμιση με σχέδιο και προγραμματισμό , όχι προς όφελος εργολάβων αλλά να εξοικονομεί πόρους που θα επιστρέφουν στην πόλη σαν κοινωνικό μέρισμα.
Αναλυτικά η πρόταση της ειδικής θεματικής επιτροπής της δημοτικής κίνησης“ΕΝΟΤΗΤΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ” που παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Τάκης Παπαζαφειρόπουλος.
“Αγαπητές φίλες και φίλοι
Στις κοινωνίες που ζούμε τα απορρίμματα αποτελούν ένα κεντρικό και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Σήμερα τα αστικά απορρίμματα (ΑΣΑ) σε όλη τη χώρα καταλήγουν είτε σε ανεξέλεγκτες χωματερές, είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής τους λεγόμενους ΧΥΤΑ.
Όμως ο καθένας μας καταλαβαίνει τα προβλήματα από μια τέτοια διαχείριση.
Βουνά από απορρίμματα, ρύπανση του εδάφους , των νερών και του αέρα, μόλυνση όλης της τροφικής αλυσίδας και κατά συνέπεια των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου, αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους των γύρω περιοχών όπως η απαξίωση της γης τους και η πτώση του βοιωτικού τους επιπέδου, μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά βάρη που πληρώνουμε όλοι μας διαμέσου των δημοτικών τελών και των φόρων.
Για πολλές δεκαετίες λοιπόν, η ταφή ήταν και εξακολουθεί να είναι και σήμερα η βασική μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων, μια πρακτική που πρέπει άμεσα να αφήσουμε πίσω.
Προς τα πού, όμως, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε;
Η διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της. Η πολιτεία με τις ευλογίες των μεγαλοεργολάβων, με άλλοθι την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και με πραγματικό επίδικο τα τεράστια κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρεί να οδηγήσει σε λύσεις που αναπαράγουν τα προβλήματα με άλλη μορφή.
‘Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων, μαζί με αυτόν της ενέργειας, αποτελεί προνομιακό πεδίο ενδιαφέροντος της τρόικας.
Όμως γι’ αυτά, για το τι σχεδιάζεται, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο θα μας πει περισσότερα ο Τάσος Κεφαλάς.
Εγώ θα σας πω λίγα λόγια για την πρόταση μας που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο μας και στηρίζεται στη δουλειά και την πρόταση της Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική διαχείριση των Απορριμμάτων, της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Τάσο Κεφαλά για την αμέριστη βοήθεια και συνεργασία .
Τι είναι όμως η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
Επιγραμματικά, η αποκεντρωμένη διαχείριση, είναι ένας άλλο δρόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων που βασίζεται στον τοπικό σχεδιασμό, που «παντρεύει» το οικονομικό , το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό όφελος και ενσωματώνει τις καλύτερες επιστημονικά σήμερα πρακτικές διαχείρισης.
Το σύστημα αυτό έχει δημόσιο χαρακτήρα, και αξιοποιεί την κοινωνική συμμετοχή και πρωτοβουλία.
Μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο τοπικό επίπεδο, με σκοπό τη δραστική μείωση της ποσότητας, που έχει ανάγκη επεξεργασίας ή τελικής διάθεσης σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Στηρίζεται στη λογική του χαμηλού κόστους και της μέγιστης οικονομικής ωφέλειας για τον πολίτη από τη μείωση των δημοτικών τελών.
Χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και απλού μηχανολογικού εξοπλισμού, εύκολα διαχειρίσιμες από τους δήμους, οικονομικές στην κατασκευή και λειτουργία. Εγκαταστάσεις που δεν απαιτούν τεράστιες μεταφορές απορριμμάτων, είναι προσβάσιμες στους πολίτες και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
αποβλέπει στη μείωση της παραγωγής σύμμεικτων αποβλήτων που πηγαίνουν για ταφή.
Στηρίζεται στη διαπίστωση ότι τα σκουπίδια πρέπει να αξιοποιηθούν γιατί κρύβουν πλούτο που ανήκει στον κάτοχό τους που είμαστε όλοι εμείς που τα έχουμε πληρώσει μέχρι το τελευταίο γραμμάριο.
Αντιμετωπίζει τα απορρίμματα σαν χρησιμοποιημένα υλικά που πρέπει να τα εντάξουμε ξανά σε κύκλους ζωής αφού το 90% περίπου από αυτά είναι ανακυκλώσιμα (κυρίως συσκευασίες), και οργανικά που προδιαλεγμένα αποτελούν την καλύτερη επιλογή για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ) .
Ενώ μόνο το 10% περίπου είναι αδρανή υλικά και υπολείμματα που πρέπει να πάνε για ταφή.
Συμπερασματικά η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων έχοντας στην φαρέτρα της την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή, την παραπέρα διαλογή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση στοχεύει:
- Στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,
- στη μέγιστη ανάκτηση υλικών και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας,
- στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
- στον κοινωνικό έλεγχο και στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.
Ας κάνουμε τώρα μια σύντομη πρώτη προσέγγιση σχεδιασμού έναν οδικό χάρτη για το δήμο μας
Όλος ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται σε 3 επίπεδα.
Αρχίζουμε σ το πρώτο επίπεδο, από τη διαλογή στην πηγή δηλ. την κατοικία , την επιχείρηση, τις υπηρεσίες, τη γειτονιά, το δήμο.
Η διαλογή στην πηγή είναι το βασικό εργαλείο, η «καρδιά» της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπου με φυσικές διαδικασίες και τεχνικές επιδιώκουμε να ανακτήσουμε τη μέγιστη ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών. Μπορεί δε να ξεκινήσει άμεσα, δεδομένου ότι δεν απαιτούνται ειδικές μελέτες ή άδειες.
Εδώ το βάρος το σηκώνουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι φορείς, που όμως χρειάζονται την καθημερινή υποστήριξη του δήμου .
Ξεκινάμε άμεσα με πληροφόρηση και ενημέρωση στις γειτονιές και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με προγράμματα σε σχολεία και δημόσιες – δημοτικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, μοιράζουμε σάκους για διαλογή και ανακύκλωση.
Ταυτόχρονα όλα τα καθαρά οργανικά, που αποτελούν τα σκουπίδια των 3 λαϊκών αγορών του δήμου μας μαζί με το γρασίδι των πάρκων και τα χόρτα, αρχίζουν να κομποστοποιούνται σε κλειστούς αυτοσχέδιους κομποστοποιητές μικρού κόστους μαζί με όσα προδιαλεγμένα οργανικά αρχίζουν να παραδίδουν οι δημότες και τα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος.
Στον πρώτο προϋπολογισμό του δήμου εντάσσουμε την προμήθεια ενός κλαδοθρυματιστή και μιας πρέσας. Ο κλαδοθρυματιστής θα καλύψει το σύνολο των κλαδεμάτων του δήμου προκειμένου να κομποστοποιηθούν και με την πρέσα θα δεματοποιούμε τα ανακυκλώσιμα που θα διαχωρίζουν οι δημότες και οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να πωληθούν.
Συνεχίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών ,και τους μοιράζουμε πιλοτικά στην αρχή και γενικευμένα αργότερα σάκους διαφορετικού χρώματος για διαλογή και ανακύκλωση.
Κατασκευάζουμε μικρούς ξύλινους κομποστοποιητές ευτελούς αξίας(από παλέτες) και τους διανέμουμε δωρεάν σε κατοικίες αλλά και σε ομάδες δημοτών που τους ζητούν.
Ξεκινάμε σταδιακά την εγκατάσταση ενός συστήματος 3 κάδων ανακύκλωσης διαχωρισμένων υλικών, καταγγέλλουμε τη σύμβαση με την εταιρεία ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) και ανακυκλώνουμε μόνοι μας.
Στόχος μας στο τέλος του α’ χρόνου να έχουμε εξοικονομήσει από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων και την αποφόρτιση του συστήματος περίπου 180.000 Eυρώ και στο τέλος του β’ χρόνου οπότε ολοκληρώνετε το πρώτο επίπεδο άλλες 450.000 Eυρώ
Προοδευτικά με τα χρήματα που εξοικονομούμε χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών που χρειαζόμαστε.
Δημιουργούμε ένα επαρκές δίκτυο πράσινων σημείων.
Τα πράσινα σημεία είναι επιλεγμένοι χώροι, σηματοδοτημένοι, σε σημεία σταθερά, γνωστά και προσιτά στους πολίτες, που θα υποδέχονται όλα τα άλλα ρεύματα αποβλήτων, που δεν πηγαίνουν στους 3 κάδους και που ανήκουν στην κατηγορία των ανακυκλώσιμων , όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα κλπ., καθώς και προδιαλεγμένα υλικά από πολίτες, σχολεία, επιχειρήσεις κλπ.
Σ’ αυτό το στάδιο απαιτείται ανάλογος εξοπλισμός και χώρος για ένα εργαστήριο ανάκτησης ανταλλακτικών, επισκευής – ανακατασκευής υλικών και διάθεσης.
Τα δύο πρώτα λοιπόν χρόνια, που ολοκληρώνεται το πρώτο επίπεδο διαχείρισης, θα έχουμε εξοικονομήσει 180.000+450.000=630.000 Eυρώ
Συμπερασματικά ακόμα και χωρίς χρηματοδότηση μπορούμε να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη των υποδομών που αφορούν την ενημέρωση, την πρόληψη, την διαλογή στην πηγή, τα πράσινα σημεία , και την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων στην εγκατάσταση του δήμου.
Στο 2ο επίπεδο τώρα οι διαδικασίες διαχείρισης αναπτύσσονται σε μια μικρή αποκεντρωμένη μονάδα απλού εξοπλισμού.
Ο σκοπός των δραστηριοτήτων σε αυτό το επίπεδο είναι:
- να συνεχίσει την ανάκτηση ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών από το «ρεύμα» των σύμμεικτων απορριμμάτων που μαζεύονται στους κοινούς κάδους,
- να κάνει την κομποστοποίηση των προδιαλεγμένων οργανικών υλικών (από τους αντίστοιχους κάδους), καθώς και των πράσινων των δήμων, να συσκευάσει και να διαθέσει το παραγόμενο κομπόστ,
- να μετατρέψει τα οργανικά που ξεδιαλέγονται σε κομπόστ ή στη χειρότερη περίπτωση, σε υλικό επικάλυψης ή αποκατάστασης,
- να διαχωρίσει (όπου χρειάζεται), ταξινομήσει, αποθηκεύσει και διαθέσει στο εμπόριο τα υλικά ανακύκλωσης, που συγκεντρώνονται από τους υπόλοιπους κάδους της ανακύκλωσης και από τα «πράσινα σημεία»,
- να αξιοποιήσει το τμήμα των αδρανών υλικών, που έχουν «εισχωρήσει» στο σύστημα,
- να επιδιορθώσει, να ανακατασκευάσει και να διαθέσει χρήσιμο εξοπλισμό, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά κλπ.
Είναι αλήθεια ότι σ’ αυτό το δεύτερο επίπεδο θα αντιμετωπίσουμε στο δήμο μας πρόβλημα χωροθέτησης της μονάδας εξ αιτίας της έλλειψης χώρου.
Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τη συνεργασία γειτονικών δήμων, ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, που πρέπει να αναζητηθεί, και θα αντιμετωπιστεί σε δεύτερη φάση.
Στο 3ο επίπεδο έχουμε να κάνουμε με τη διάθεση σε ΧΥΤΥ του υπολείμματος των προηγούμενων σταδίων στο πλαίσιο ενός περιφερειακού σχεδιασμού.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Το σύστημα της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που με αδρές γραμμές περιγράφουμε είναι τόσο απλό τοσο λογικό και ρεαλιστικό στην εφαρμογή του και έχει τόσα οφέλη περιβαλλοντικά κοινωνικά και οικονομικά, χωρίς να απαιτεί τεράστιες εγκαταστάσεις και υποδομές, που κάνεις εύλογα θα αναρωτηθεί γιατί τόσα χρόνια δεν εφαρμόζεται.
Δεν θα σας απαντήσω εγώ, το ξέρετε είδη.
Αρκεί μόνο να σας πω ότι μόνο ο δήμος μας και μόνο για να θάψει τα σκουπίδια του στη Φυλή (δεν μιλάμε για την συλλογή την αποκομιδή και την μεταφορά) πλήρωσε τη χρονιά που πέρασε περίπου 830.000 ευρω
Όσο δε για την ανακύκλωση που δήθεν κάνουμε; Δεν ξεπερνά το 5%
γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες και το μόνο όφελος του δήμου είναι μερικοί μπλε κάδοι
Περισσότερα όμως για το σύστημα και για αυτή την πρώτη προσέγγιση
σχεδιασμού στο δήμο μας θα μας πεί ο Τάσος Κεφαλάς και θα δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της δημοτικής κίνησης τις επόμενες μέρες.
Σας ευχαριστώ”
Σχολιάστε