-Πρώτα οι μαθητές, ΟΧΙ το ΔΝΤ

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΝΤ

 

Οι ευχές για καλή σχολική χρονιά σήμερα μοιάζουν περισσότερο από ποτέ με σαρκασμό

Το δημόσιο σχολείο παραδίνεται στις επιταγές της τρόικας, υφίσταται τις δραματικές συνέπειες του Μνημονίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η μειωμένη χρηματοδότηση και οι ελλείψεις στα σχολεία είναι φανερές σε όλα τα επίπεδα:

– Χιλιάδες διδακτικές ώρες θα χαθούν από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. Φέτος διορίστηκαν λιγότεροι εκπαιδευτικοί από κάθε άλλη χρονιά τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι.

–  Καταργούνται σχολεία, και συγχωνεύονται  τμήματα με 30 μαθητές ανά τάξη, παρόλο που χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν την ιδιωτική εκπαίδευση και συρρέουν στη δημόσια.

– Καταργείται η ενισχυτική διδασκαλία.

–  Συνεχίζεται η ομηρία των εκπαιδευτικών με άρνηση πληρωμής δεδουλευμένων και προσλήψεις ωρομίσθιων που όμως καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Όλ’ αυτά  θεωρήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα τα πιο «αποτελεσματικό μέτρα» για το “νοικοκύρεμα”  των ελλειμμάτων της οικονομίας. Είναι φανερό ότι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και των δανειστών της χώρας με τους πιο απεχθείς όρους, υπερτερούν από τις στοιχειώδεις ανάγκες, από το μέλλον των παιδιών μας.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό:

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον περίφημο Καλλικράτη, οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων περνούν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Την ίδια στιγμή όμως αυτός καταδικάζεται σε δραματική συρρίκνωση των πόρων του. Αυτό σημαίνει ότι έξοδα όπως η θέρμανση, η καθαριότητα, η πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, οι επισκευές κτιρίων, η συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού, το κόστος αγοράς εποπτικών μέσων κλπ θα είναι αδύνατο να καλυφθούν.

–  Ήδη μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς η χρηματοδότηση για τις σχολικές ανάγκες έχει μειωθεί κατά 70% και οι σχολικές επιτροπές καταγγέλλουν ότι τα ταμεία τους είναι άδεια

–  Οι Παιδικοί Σταθμοί κλείνουν καθώς από τους 88  εργαζόμενους θ’ απολυθούν 60.

– Το 1 εκατομμύριο Ευρώ έκτακτη επιχορήγηση για κατασκευαστικές ανάγκες των σχολείων που εξήγγειλε η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας παραμένει στα χαρτιά

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Παρά τα μεγάλα λόγια των ιθυνόντων, η Παιδεία, τα σχολεία του Γαλατσίου, οδηγούνται στην εγκατάλειψη. Το κόστος λειτουργίας των σχολείων ή θα φορτωθεί στους γονείς, παρά την ήδη εξαντλητική φορολόγησή μας, ή θα εκχωρηθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα και τους κάθε λογής σπόνσορες.

Όχι, δεν είναι δυνατό ν’ ανεχτούμε τέτοιες εξελίξεις!

Υπάρχει ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

  • Κανένας παράγοντας, κανένας «σωτήρας» δε μπορεί ν’ αποτρέψει όσα δηλητηριάζουν το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
  • Μόνο  η ενεργοποίηση όλων μας, η συμμετοχή, η ανάληψη της τύχης της πόλης μας στα δικά μας χέρια μπορεί ν’ αλλάξει την ροή των πραγμάτων.
  • Οι σχολικές επιτροπές να πάψουν να πληρώνουν λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αντί να περικόψουν τις δαπάνες καθαριότητας, υγιεινής, θέρμανσης, εποπτικού υλικού.
  • Κοινό μέτωπο καθηγητών, γονιών, μαθητών σε κάθε σχολειό, σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας.
  • Λεφτά για την Παιδεία, όχι για τις τράπεζες!
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: